U wilt een unieke voering in uw toga?

In overleg kiest u voor een van de ontwerp pakketten: Basis, Plus of Uitgebreid. De prijs bij de pakketten is een indicatie om wat duidelijkheid te geven voor zowel de klant als de ontwerper. Er kan altijd omhoog of omlaag worden geschaald. De prijs van het ontwerppakket is exclusief de kosten van de print.
Het uitgebreide pakket biedt de meest mogelijkheden: op basis van uw wensen gaan we samen op zoek naar de mooiste manier om deze te realiseren. Soms hebben mensen aan het begin van het ontwerpproces slechts een vaag idee. Door te overleggen en in reactie op voorstellen komen we tot een mooi eindresultaat.

Het ontwerpproces

In de meeste gevallen kan het proces via email en/of telefoon worden gedaan. U stuurt bijvoorbeeld een foto die u graag in de voering wilt hebben. Ik kijk of deze geschikt is, of geschikt is te maken. Soms leveren mensen beeld aan van een fotostock bureau, soms ga ik op zoek naar passend beeld. Op basis van het materiaal en het gekozen pakket kan ik eventueel een voorstel doen voor een patroon in de voering. Patronen werken erg goed op grote vlakken stof.

Een togavoering voor hoogleraar of advocaat

Een advocaat heeft alleen een voering voor de toga nodig. Volgens het togabesluit hoort bij een toga voor een hoogleraar een baret. De modellen verschillen per universiteit. Zoals voor de toga, geldt ook voor de baret dat de binnenkant naar eigen smaak is in te vullen. Vaak is dat een afgeleide van de togavoering. Zoals de voering voor een professor aan het Amsterdam UMC. In de voering van de baret staat het patroon dat ook in voering van de toga staat, maar dan zonder de afbeelding van het schilderij.

Uw naam in de voering of baret

Om verwarring in de togakamer te voorkomen is het een goed gebruik om uw naam op enige plek in de voering van de toga en/of de baret aan te brengen (al is met een persoonlijke voering verwisseling uitgesloten). In het atelier van De Togamaker kan dat met een speciale borduurmachine. Maar uw naam kan ook geprint worden. In dat geval is er meer keuze in lettertypes en uitvoering. Mr. Mouritz’ naam bijvoorbeeld, staat in een toepasselijk Star Wars font, in een knalgele outline gezet boven Darth Vader, die groot in de rug staat.

Uw voering wordt gedrukt op zijde satijn

De basis stof is wit, of wittig. Zijde satijn heeft een satijnbinding met een glanzend oppervlak en een crêpe achterkant. De stof wordt gevormd met een satijnbinding met behulp van vezels van zijde. Deze bijzondere stof wordt vaak gebruikt in jurken en lingerie, en is uitstekend geschikt voor voeringen.

Hoogwaardig digitaal geprint

Het ontwerp wordt digitaal geprint met speciaal daarvoor ontwikkelde printers in een gespecialiseerd bedrijf. Het is fantastisch dat er digitaal geprint kan worden op stof. Het proces heeft echter een aantal zaken om rekening mee te houden. De reproductie van kleuren is anders. Kleuren die u op uw beeldscherm ziet kunnen in print anders uitpakken. Om dit te ondervangen heb ik in samenwerking met de printer een referentie print laten maken met honderden kleuren. Zo kunnen kleuren worden gekozen die op stof goed uitkomen – hoewel ze er misschien op uw beeldscherm anders uitzien.

togavoering schilderij
togavoering
togavoering stilleven
BedreigdeZwaan-togavoering

Tips voor klassiek beeld

Zoekt u een klassiek beeld voor uw togavoering? Bij een aantal Nederlandse musea is het mogelijk bestanden van hoge kwaliteit te gebruiken. Dat kan een stilleven zijn van Rachel Ruysch, de anatomische les van Rembrandt van Rijn, of een Griekse god van Pellegrini. Deze zijn allen te vinden in de collectie van Het Mauritshuis. Ook het Rijksmuseum heeft zijn collectie online staan. Naast de bekende Hollandse meesters omvat de collectie van het Rijks nog veel meer. Prachtige Japanse houtsnedes uit de 19e eeuw bijvoorbeeld! Om bestanden van het Rijks te kunnen downloaden is het wel noodzakelijk een account te maken, vervolgens is de enorme collectie beschikbaar. Zie de links hieronder.

Beeld bewerking

Om een beeld geschikte te maken voor de voering van een toga is het soms noodzakelijk het beeld te bewerken. Zo kun je voorkomen dat een essentieel deel van het schilderij verdwijnt in de inzet van een mouw, de schouderpartij of de hals. Beeldbewerking is een deel van de service van togavoering.nl.

Tips voor fotografie of illustraties

Een weg naar goed beeld is via bureaus die een grote database hebben met een breed aanbod. Ik noem er een aantal:

Deze fotostockbureaus bieden tegen redelijke prijzen goed beeld aan. Er zitten  evenwel platgetreden paden bij, dus hoedt u voor de clichés. Qua vereisten voor reproductie: als u een foto wilt gebruiken, dan graag de hoogst mogelijke resolutie aankopen. Wilt u een illustratie gebruiken voor uw togavoering, dan hebben we een VECTOR bestand nodig (bijvoorbeeld een .eps bestand). Twijfelt u? Neem contact op, in overleg regel ik het juiste bestand.

Een patroon in uw voering

Een togavoering is een groot vlak van ca. 130 x 100 cm. (bxh). Op zo’n oppervlak werkt een herhalend patroon zeer goed. Sommige patronen zijn te vinden bij Stockbureau’s (zie hierboven), soms maak ik zelf een patroon, of pas ik een beeld aan zodat het als patroon gebruikt kan worden. Ook de combinatie van één groot beeld in de rug en doorlopende patronen in de zij panden werkt erg goed. Heeft u al iets op het oog? Dan is het goed om in overleg te kijken wat er mogelijk is. Als u nog slechts een vaag idee heeft kan ik ook voor u op zoek gaan, en een selectie laten zien.